Filteren
Handen en armen

Eczeem op de handen en armen kan je veel beïnvloeden in het dagelijks leven. Er zijn verschillende soorten eczeem die voorkomen op de handen en armen. 

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Eczeem op de handen en armen

Eczeem is een huidaandoening waarbij er op de huid droge, jeukende plekken ontstaan. Deze plekken kunnen er rood uitzien en er kunnen ook schilfers ontstaan. Dit kan op elke plek op je lichaam voorkomen, zo ook op de handen en armen. 

Handeczeem is een van de meest voorkomende vormen van eczeem. Het treft vooral de handpalmen, maar kan ook andere delen van de hand aantasten. De belangrijkste symptomen zijn een droge, jeukende en rode huid over de hele hand, inclusief de vingers. Andere symptomen kunnen barsten, pijn en bloedingen zijn. In sommige gevallen kunnen blaren ontstaan. De huid is over het algemeen droog, schilferig en verdikt, en de vingers kunnen gezwollen raken wanneer het eczeem opkomt. Als de eczeem gedurende lange tijd ernstig is, kunnen de handen zeer pijnlijk worden, waardoor het moeilijk wordt om dagelijkse taken uit te voeren.

Oorzaken handeczeem

Er zijn verschillende oorzaken voor eczeem op de handen:

  1. Contact met irriterende stoffen zoals schoonmaakmiddelen, sprays in de lucht of zelfs gewoon vaak handen wassen kan irriterend handeczeem veroorzaken. De huid van de handpalmen is veel dikker dan andere plekken op het lichaam en is normaal bestand tegen veel slijtage. Bij mensen die hun handen regelmatig wassen in schoonmaakmiddelen, gaat de beschermende barrière van de huid kapot en kan eczeem ontstaan. Mensen die deze vorm van handeczeem hebben, hebben vaak een voorgeschiedenis van eczeem in de kindertijd.
  2. Allergisch handeczeem ontstaat als gevolg van een allergische reactie op een bepaalde stof in de omgeving. Je kunt allergisch zijn voor een aantal verschillende stoffen, maar veel voorkomende oorzaken van contact gevoeligheid zijn onder meer nikkel, geurstoffen, conserveringsmiddelen, rubber en diverse planten.
  3. Pompholyx eczeem is een ander type eczeem dat de handen (en voeten) aantast. Gewoonlijk gaat pompholyx eczeem gepaard met de ontwikkeling van intens jeukende, waterige blaasjes, die meestal de zijkanten van de vingers, de handpalmen en de voetzolen aantasten. Sommige mensen hebben pompholyx eczeem aan hun handen en/of voeten met andere vormen van eczeem elders op het lichaam.