Eczeem is een aandoening van de huid die zich kenmerkt door jeukende, ontstoken, roodheid, schilfering en/of een vochtig uiterlijk. Het kan voorkomen op zowel het gezicht als het lichaam en varieert van mild tot ernstig. Voor veel mensen kan eczeem frustrerend, eng en moeilijk om mee om te gaan zijn. Gelukkig zijn er goede behandelingsopties beschikbaar die de symptomen kunnen verlichten of zelfs volledig kunnen elimineren. In dit artikel zullen we gaan kijken naar hoe je eczeem kunt herkennen, de oorzaken, diagnostische methoden en behandelingen.

Hoe herken je eczeem?

Eczeem is een veelvoorkomende aandoening waar veel mensen mee te kampen hebben. Er zijn verschillende manieren om te bepalen of je eczeem hebt. Het eerste dat je zou moeten opmerken is of je een rode, jeukende huid hebt, wat meestal de meest voorkomende symptomen van eczeem zijn. Je kunt ook vlekken of bultjes met een schilferende rand op uw huid hebben. Soms zijn er ook moeilijk te wrijven, jeukende plekken op de huid, die ontstoken en gevoelig voor druk zijn.

Ook kan eczeem er anders uitzien bij verschillende mensen, dus als je niet precies zeker weet of je eczeem hebt, raden wij je aan om een arts te raadplegen voor een diagnose. Als je denkt dat je eczeem hebt, is het belangrijk om het te behandelen en het goed te verzorgen om te voorkomen dat het verergert. De meeste vormen van eczeem kunnen worden behandeld met crèmes, lotions en hydraterende middelen die worden gebruikt om de jeuk te verzachten en de huid te verzachten. Je kunt ook voedingssupplementen met anti-inflammatoire eigenschappen overwegen om het symptoom van eczeem te verminderen.

Wat kan eczeem verergeren?

Hoewel er geen genezing bestaat, zijn er tal van manieren waarop je het uitbraken kunt verminderen. Er zijn echter ook verschillende dingen die de symptomen kunnen verergeren. Door deze te vermijden, kun je het risico op hevige jeuk, roodheid en jeuk verminderen. De meest voorkomende triggers voor een verergering van eczeem zijn verouderde kleding en beddengoed, geurig bad- en douchegel en zeep, parfums en stoffen en huismijt. Verder is het ook belangrijk dat je je huid verzorgt door het te vochtig te houden met een goede moisturizer.

Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat het verergeren van eczeem symptomen kan worden veroorzaakt door stress. Intensieve lichamelijke of emotionele stress kan leiden tot een plotselinge toename van eczeem. Door stress te verminderen, kun je het risico op verergering verminderen. Uiteindelijk is het belangrijk om jezelf te leren kennen en de dingen die je eczeem verergeren te vermijden. Experimenteer met de verschillende triggers en houd de symptomen gevende factoren in de gaten. Door deze dingen te vermijden, kun je je lijden helpen verlichten en je leven weer wat minder beperken.

Tips bij eczeem

We geven hieronder een aantal tips om eczeem te verminderen:

 

  • Minder vaak/lang/warm douchen. Dit droogt de huid namelijk verder uit.
  • Gebruik van zeep beperken en/of overgaan op een zeepvrije wasemulsie, zoals Dermolin Zeepvrije Handwash.
  • Handschoenen (met katoenen binnenhandschoenen) dragen bij natte werkzaamheden.
  • Huid regelmatig vet houden met een neutrale zalf of crème, zoals de La Roche Posay handcrème.
  • Niet te lang wachten met behandeling wanneer huid rood, schilfert of jeukt.
  • Kies een zalf die prettig in gebruik is. Dit zal het makkelijker maken om de zalf te smeren.
  • Hormoonzalf is effectief en kan geen kwaad mits het juist gebruikt wordt. Meer weten over hormoonzalf? Lees dan dit artikel