Schurft, ook wel scabiës genoemd, is een veel voorkomende huidaandoening die veroorzaakt wordt door een kleine parasiet genaamd Sarcoptes scabiei. De parasiet maakt kleine holtes in de opperhuid waarin hij zich voedt met de bloedcellen van de gastheer. Deze holtes veroorzaken jeuk en irritatie, wat leidt tot kleine bultjes, blaasjes en korstjes. Schurft is een besmettelijke aandoening die gemakkelijk kan worden overgedragen via direct contact met iemand die besmet is. Het is ook mogelijk om het te krijgen door het aanraken van kleding, beddengoed of meubilair van iemand die besmet is. Als schurft niet wordt behandeld, kan de jeuk en irritatie verergeren en kan de infectie zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. Gelukkig is schurft gemakkelijk te behandelen met een anti-parasitaire crème of lotion. We vertellen er meer over in dit artikel.

Hoe kun je schurft krijgen?

Schurft is een vervelende en onaangename huidaandoening die door contact met een besmet persoon of dier kan worden overgebracht. Het is een soort schimmel of parasiet die zich in de bovenste lagen van de huid nestelt. Het heeft dus zeker niks te maken met je hygiëne. De symptomen zijn kleine, rode, jeukende bultjes die kunnen openbarsten en uiteindelijk een korstvorming veroorzaken.

Het belangrijkste om te weten over schurft is dat het kan worden voorkomen door het vermijden van contact met iemand die schurft heeft of met een dier dat de aandoening heeft. Ook als je iemand ontmoet die schurft heeft, is het belangrijk om maatregelen te nemen om te voorkomen dat je het oploopt. Hetzelfde geldt voor het vermijden van contact met schurftige dieren. Als je twijfelt of je schurft hebt, neem dan contact op met je arts. Het is belangrijk om de aandoening zo snel mogelijk te behandelen om te voorkomen dat de symptomen erger worden.

Besmettelijkheid van schurft

Het is belangrijk om te weten dat schurft zeer besmettelijk is en dat het gemakkelijk kan worden overgedragen. De symptomen zijn jeuk, huiduitslag en kleine bultjes. Als je vermoedt dat je schurft hebt, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken. Als het niet wordt behandeld, kan het verergeren en meer mensen kunnen besmet raken.

Het is ook belangrijk om goede hygiënepraktijken te volgen om te voorkomen dat schurft wordt overgedragen. Het is belangrijk om je handen te wassen na het aanraken van iemand met schurft, en om geen kleding of beddengoed met iemand te delen die schurft heeft. Door het krabben kan de huid geïrriteerd raken en daarom kan het fijn zijn om een herstellend product te gebruiken. De Cicaplast lijn van La Roche Posay helpt huidirritaties te kalmeren en helpt de huid herstellen. De AtopiControl lijn van Eucerin en de Lipikar lijn van La Roche Posay helpen, naast het herstellen van de huid, ook wat tegen de jeuk.

De behandeling van schurft

De meest voorkomende behandeling is topische crèmes of zalven, zoals permetrine, crotamiton of benzylbenzoaat. Deze crèmes en zalven helpen de parasieten te doden en de jeuk te verminderen. Permetrine (Loxazol) moet je eenmalig helemaal aanbrengen en vervolgens moet je dit na 1 week herhalen. Benzylbenzoaat gebruik je 2x na 2 dagen en vervolgens herhaal je dit na 1 week weer 2x.

Naast deze behandelingen is het belangrijk dat je je huis schoonmaakt om te voorkomen dat je opnieuw wordt geïnfecteerd. Alle kleding, lakens, kussenslopen en andere voorwerpen die in contact zijn geweest met de huid van de patiënt moeten gewassen worden. Ook is het verstandig om alle meubels, matten en vloerkleden te stofzuigen.