Rosacea is een huidaandoening waarbij je last krijgt van roodheid in je gezicht, specifiek op de wangen en de neus. Je kunt ook last krijgen van bultjes of puistjes en je gezicht kan ineens erg warm aanvoelen. Rosacea betekent letterlijk rood als een roos. Het is een huidaandoening die bij zowel mannen als vrouwen voorkomt, maar de kans is groter om rosacea te krijgen wanneer je een vrouw bent. Het komt vooral voor bij lichte huidtypes van vrouwen tussen de 30 en 50 jaar oud. In deze blog gaan we dieper in op rosacea en vertellen we wat je er zelf aan kunt doen.

Wat zijn de symptomen?

Bij rosacea krijg je last van roodheid. Je kunt puistjes en bultjes krijgen, maar er kunnen ook bloedvaten te zien zijn. Dit noem je dan couperose. Je kunt plotseling gaan blozen of een warmte aanval krijgen, wat flushing heet. Wanneer je rosacea hebt, kun je ook last krijgen van je ogen. Je hebt moeite met zonlicht en je kunt het gevoel hebben alsof er zand in je ogen zit. Dit geeft een irriterend gevoel aan de ogen. Je kunt er ook een oogontsteking aan overhouden, waarbij het oog kan gaan tranen en waarbij het oog pijn doet. Wanneer dit het geval is, kun je het best een huisarts bezoeken die het kan beoordelen.

De oorzaak van rosacea

Wat precies de oorzaak van rosacea is, is niet bekend. Het kan erfelijk zijn, maar dit is echter niet altijd het geval. Rosacea wordt wel erger van effecten die de bloedvaten wijder maken. Denk hierbij aan zonlicht, alcohol, stress en bepaalde medicijnen. Bloeddrukverlagers verwijden de bloedvaten bijvoorbeeld, net als prednison en bepaalde hormoonzalven. Dit hoeft de rosacea niet altijd erger te maken, maar het kan wel.

Rosacea behandelen

Wanneer je beginnende rosacea hebt, wil je uiteraard weten hoe je dit kan behandelen. Rosacea kan helaas nooit helemaal overgaan, het is een chronische huidziekte. Wel zijn er een aantal stappen die je zelf kunt ondernemen. Allereerst kun je zelf onderzoeken waar de rosacea erger van wordt. Deze invloeden kun je dan proberen te vermijden. Je rosacea kan bijvoorbeeld erger worden door warmte, kou, heet drinken, gekruid voedsel, alcohol of make-up. Daarnaast is het belangrijk om je huid altijd in te smeren met een zonnebrandcrème wanneer je naar buiten gaat. Zon verergert de rosacea, bescherm de huid daarom goed. Gebruik ook geen zeep voor je gezicht, maar hypoallergene producten. Dit voorkomt irritaties aan de huid. 

Je kunt er ook voor kiezen om je te laten behandelen aan je rosacea door de huisarts. Zo zijn er verschillende zalven en crèmes ontwikkeld die de rosacea kunnen verminderen. Meestal na 8 tot 12 weken merk je de effecten hiervan. De zalven hebben geen tot weinig bijwerkingen. Wanneer ze niet werken, kun je ook bepaalde pillen voorgeschreven krijgen. Deze pillen slik je dan 3 tot 4 maanden, waarna bultjes en puistjes minder worden.