In totaal zijn er 8 verschillende soorten vitamine B, namelijk Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. De B vitamines bevorderen de energiestofwisseling van het lichaam, maar elke vitamine heeft daarnaast ook zijn eigen voordelen. Alle soorten vitamine B zijn in water oplosbaar. De meeste soorten vitamine B slaan zich niet op in het lichaam. Wanneer er een teveel aan deze vitamines in het lichaam bevindt, wordt dit uitgescheiden via de urine. Dit geldt niet voor vitamine B12, deze vitamine kan zich opslaan in het lichaam. 

De functies van vitamine B

Naast dat vitamines B het energieniveau ondersteunen, helpen ze bij het omzetten van voedingsstoffen naar energie. Sommige vitamines helpen bij het energie vrijmaken en anderen helpen tegen vermoeidheid. Zo is onder andere vitamine B2 goed voor het gezichtsvermogen, ondersteunt vitamine B3 het herstellend vermogen van de huid, draagt vitamine B8 bij aan een heldere geest en de leerprestaties en ondersteunt vitamine B12 de vermindering van vermoeidheid en moeheid. 

Welke producten bevatten vitamine B?

Alle soorten vitamine B zijn uit plantaardige bronnen te halen, behalve één: vitamine B12. Wanneer je vegetariër of veganist bent, kun je deze het best uit een supplement halen. Verder zit vitamine B in de volgende voeding:

  • Zaden en noten, denk aan zonnebloempitten, paranoten, maar ook lijnzaad en pinda’s.
  • Vlees, vis (zalm, forel, tonijn) en gevogelte (kalkoen en kip). Vooral in de lever van de dieren komt veel vitamine B voor. 
    Zuivelproducten en eieren.
  • Groenten, zoals spinazie en andere groene bladgroenten, spruitjes, broccoli.
  • Graanproducten zoals quinoa. 

Wanneer je er niet zeker van bent dat je voldoende vitamine B binnen krijgt, kun je ervoor kiezen om vitamine B te slikken in de vorm van een supplement. Het kan nogal veel zijn om alle acht de vitamines los van elkaar te supplementen. Daarom worden de vitamines vaak bij elkaar gevoegd in één supplement: vitamine B complex. Klik hier en bekijk al onze verschillende vitamine B supplementen.