Vitamine D, een vitamine die we vooral uit de zon halen. Zitten in het zonlicht zorgt ervoor dat vitamine D wordt opgenomen door het lichaam. Wist je dat vitamine D eigenlijk helemaal geen vitamine is, maar een hormoon? Dit hormoon is in vet oplosbaar en is belangrijk voor de calcium en fosforopname. Vitamine D is erg belangrijk voor het lichaam, het ondersteunt namelijk de botten en de tanden. Ook helpt het om de normale spierwerking te behouden. Na een goede sportsessie is het dus belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Vitamine D zorgt ook mede voor een goede weerstand. In deze blog vertellen we waar vitamine D allemaal in zit en hoe je voldoende vitamine D binnen kunt krijgen.

Hoeveel vitamine D moet ik binnenkrijgen?

Om voldoende vitamine D binnen te krijgen, moet je eerst weten hoeveel vitamine D je precies nog hebt. Dit is eigenlijk afhankelijk van je leeftijd. Kinderen tussen de 0 en de 4 jaar oud maken zelf niet voldoende vitamine D aan. Bij deze leeftijdscategorie wordt aangeraden om vitamine D bij te slikken via een supplement. Je kunt vitamine D gemakkelijk in druppelvorm aanschaffen, wat het makkelijker maakt om het in te nemen. Je kunt 10 tot 20 microgram vitamine D nemen per dag, dit is voldoende. Wanneer je ouder bent dan 65 jaar, wordt het aangeraden om 20 microgram vitamine D te nemen per dag. Mensen die ouder zijn dan 65 jaar hebben namelijk een grotere kans op een vitamine D tekort.

Waar kan ik vitamine D in vinden?

Zonlicht is de allerbelangrijkste bron van vitamine D. Dit wordt gehaald uit UVB-straling. Wanneer je in de zon gaat, is het wel belangrijk om een goede zonnebrandcrème te smeren om de huid te beschermen. Zonnebrandcrème zorgt er niet voor dat er geen UVB-straling meer wordt opgenomen. Wel beschermt het de huid. Je kunt vitamine D ook in voeding vinden. Vitamine D zit vooral in vis, denk aan zalm, makreel, haring, sardientjes en oesters. Daarnaast zit vitamine D ook in eieren en roomboter. Vitamine D wordt ook toegevoegd aan bepaalde producten, zoals bak- en braadproducten en margarine.