PIH en PIE zijn twee belangrijke termen in de wereld van skincare. PIH staat voor Post-Inflammatory Hyperpigmentation, wat betekent dat er een verhoogde melanineproductie plaatsvindt als gevolg van een ontsteking. PIE staat voor Post-Inflammatory Erythema, wat betekent dat er een verhoogde bloeddoorstroming is na een ontsteking. PIH en PIE zijn twee veel voorkomende bijwerkingen van ontstekingen op de huid, waarvan de ernst en de duur variëren. We vertellen er meer over in dit artikel.

De verschillen

PIH (post-inflammatoire hyperpigmentatie) en PIE (post-inflammatoire erytheem) zijn twee verschillende huidcondities die vaak verward worden. Hoewel ze beide het gevolg zijn van ontstekingen, zijn er verschillen in hun aard, verschijning en behandeling.

PIH is een vorm van hyperpigmentatie die optreedt als gevolg van een ontsteking in de huid. Het wordt gekenmerkt door de verschijning van donkere vlekken op de huid. Deze donkere vlekken worden veroorzaakt door de accumulatie van melanine in de huid, die wordt aangemaakt als reactie op de ontsteking.

PIE is een vorm van erytheem die optreedt als gevolg van een ontsteking in de huid. Het wordt gekenmerkt door de verschijning van rode, gezwollen en/of schilferige plekken op de huid. Deze rode vlekken worden veroorzaakt door ontstoken bloedvaten in de huid die meer bloed toevoeren naar de huid, die de huid vervolgens rood en gezwollen maakt.

Hoewel PIH en PIE beide worden veroorzaakt door ontstekingen, vereisen de twee verschillende behandelingen. PIH wordt meestal behandeld met een combinatie van lokale behandelingen zoals hydrochinon, retinoïden en chemicaliën peelingen. PIE wordt meestal behandeld met een combinatie van lokale behandelingen zoals kalmerende crèmes en orale medicijnen. Hoewel beide aandoeningen kunnen worden behandeld, is het belangrijk om te weten welke vorm van huidverzorging het beste is voor jouw huidtype en symptomen.

De behandeling van PIH en PIE

Zowel PIH als PIE kunnen worden behandeld met een goed uitgebalanceerd huidverzorgingsroutine, waaronder het gebruik van producten met ingrediënten die de melanineproductie verminderen en de huidhydratatie verhogen. Meer serieuze gevallen kunnen worden behandeld met lasertherapie of chemicaliën. Dat wil je uiteraard voorkomen, dus probeer het eerst op te lossen met huidverzorgingsproducten. 

Om PIH en PIE te behandelen, kunnen verschillende huidverzorgingsproducten worden gebruikt. Deze producten zijn ontworpen om de huid te hydrateren en te verzachten, waardoor de ontstekingen worden verminderd. Hydraterende, verzachtende en ontstekingsremmende ingrediënten zoals aloë vera, kokosolie en shea butter kunnen worden toegevoegd aan de huidverzorgingsroutine. Een voorbeeld van een goed product is het La-Roche Posay vitamine C serum

Verder is het belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon. De UV-stralen uit de zon kunnen de pigmentatie en rode plekken van PIH en PIE verergeren. Breng daarom elke dag een goede zonnebrandcrème aan met een hoge SPF-factor om je huid te beschermen. Een voorbeeld is Eucerin Sun fluid pigment control SPF 50.

Voorkomen van PIH en PIE

Huidverzorging is een belangrijk onderdeel van het behouden van een gezonde en stralende huid. Helaas kan het gebruik van sommige producten of het niet goed verzorgen van de huid ervoor zorgen dat je last krijgt van Post Inflammatoire Hyperpigmentatie en Post Inflammatoire Erythema. Dit zijn twee aandoeningen die veroorzaakt worden door onjuiste verzorging.

Om te voorkomen dat je last krijgt van PIH en PIE, is het belangrijk om je huid goed te verzorgen. Gebruik producten die geschikt zijn voor jouw huidtype en zorg ervoor dat je je huid zacht houdt en hydrateert. Gebruik een goede crème die rijk is aan antioxidanten en vitamines om de huid te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Vergeet ook niet om je huid te exfoliëren. Een exfoliërende scrub verwijdert dode huidcellen en stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen, waardoor de huid er gezond uitziet.