psoriasis psoriasis

Psoriasis is een huidziekte die ervoor zorgt dat je last krijgt van rode, jeukende, schilferende plekken. Psoriasis komt veel voor, wereldwijd hebben maar liefst 125 miljoen mensen er last van. Helaas is de aandoening chronisch. Er is dus geen medicijn beschikbaar waarmee psoriasis weggaat. Wel zijn er stappen die je zelf kunt ondernemen om de symptomen te minimaliseren. Psoriasis komt vaak in vlagen, de ene periode heb je er meer last van dan een andere periode. Psoriasis komt vooral voor op de knieën, ellebogen, romp en op de hoofdhuid. 

Hoe ontstaat psoriasis?

Psoriasis ontstaat doordat het immuunsysteem overactief bezig is met het groeien van nieuwe huidcellen. Wanneer huidcellen op een normale manier groeien, vallen ze er binnen een maand af. Bij mensen met psoriasis groeien de huidcellen een stuk sneller, namelijk al binnen 3 of 4 dagen. Deze huidcellen vallen dan ook niet meteen van de huid af, maar stapelen zich op. Hierdoor ontstaat dus de schilferige huid. De plekken waar psoriasis zit, jeuken, branden en kunnen ook prikken. 

Andere gevolgen van psoriasis

Wanneer je last hebt van psoriasis, kun je ook last krijgen van andere symptomen in het lichaam. Zo kan psoriasis ervoor zorgen dat er ontstekingen ontstaan in andere organen en weefsels. Dit kan het lichaam dan ook aantasten. Ook krijgen 1 op de 3 mensen die psoriasis hebben, last van artritis psoriatica. Tekenen van deze aandoening zijn zwelling, stijfheid en pijn in de gewrichten. 

Hoe ontstaat psoriasis?

Het is niet met zekerheid te zeggen wat psoriasis veroorzaakt. Wel weten we dat het immuunsysteem en genetica een belangrijke rol spelen. Wat wel zeker is, is dat psoriasis niet besmettelijk is. Mensen die psoriasis hebben kunnen anderen er dus niet mee besmetten. Er zijn verschillende triggers die ervoor kunnen zorgen dat er een psoriasis aanval verschijnt, die we bespreken in het volgende stuk. 

Psoriasis genezen van binnenuit

Er is dus helaas geen behandeling mogelijk waarmee psoriasis volledig verdwijnt. Gelukkig zijn er wel maatregelen die je zelf kunt nemen om psoriasis meer onder controle te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld dagelijks een bad nemen. Badderen draagt bij aan het kalmeren van de ontstoken huid en haalt schilfers weg. Wanneer je last hebt van psoriasis op de hoofdhuid, kun je je haren wassen met een speciale shampoo die de hoofdhuid kalmeert.

Triggers

Wanneer je weet wat de psoriasis triggert, is het goed om deze triggers te vermijden. Neem dan ook de tijd om erachter te komen wat je psoriasis triggert en neem maatregelen om deze triggers te ontwijken. Voorbeelden van triggers zijn roken, stress, blootstelling aan de zon, infecties en verwondingen. Een andere manier om de psoriasis onder controle te krijgen is met behulp van een zalf of crème. Voordat je naar bed gaat kun je ervoor kiezen om een vochtinbrengende zalf aanbrengen op de aangetaste huid. Daarna wikkel je de huid in met plastic. Wanneer je dan wakker wordt, verwijder je het plastic en was je de schilfers weg.

Leefstijl aanpassen

Het kan ook helpen om je leefstijl aan te passen. Wanneer je gezond eet en genoeg beweegt, kan het bijdragen aan vermindering van symptomen. Bij psoriasis is het namelijk zo dat het immuunsysteem te hard werkt. Een gezonde leefstijl kan helpen om het immuunsysteem in balans te houden waardoor de klachten wellicht kunnen verminderen.