Onder vitamine B vallen eigenlijk acht soorten vitamines: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Sommigen hiervan (B2, B3 en B8) helpen bij het gezond houden van de huid van binnenuit. In dit artikel vertellen we waar welke soort vitamine B precies goed voor is, te beginnen met die voor de huid. Ook laten we zien in welke voeding je welke soort vitamine B kunt halen. 


Vitamine B2

Vitamine B2 wordt ook wel riboflavine genoemd. Deze vitamine is belangrijk voor het algemeen functioneren van het lichaam. Zo ondersteunt het de handhaving van de normale rode bloedcellen en de opbouw van zenuwcellen en activeert het de natuurlijke energie in je lichaam. Het is tevens goed voor de slijmvliezen, behoud van een goed ijzergehalte in het bloed en helpt het de huid gezond te houden en scherp te blijven zien (ogen). Tot slot heeft Vitamine B2 een gunstig effect op de vermindering van vermoeidheid en moeheid en voor bescherming van gezonde lichaamscellen. Deze vitamine is vooral te halen uit broccoli, ei en melk.


Vitamine B3

Vitamine B3 wordt ook wel niacine of niacinamide genoemd. Deze vitamine ondersteunt de stofwisseling en helpt energie vrij te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten. Het werkt ook herstellend voor de huid, verminderd vermoeidheid/futloosheid en helpt bij de normale werking van de slijmvliezen. Niacine draagt bij aan de geestelijke veerkracht en is goed voor de gemoedstoestand. Deze vitamine is vooral terug te vinden in varkensvlees, noten en vis.


Vitamine B8

Vitamine B8 wordt ook wel biotine genoemd en draagt bij aan normale haargroei en een normale stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitten. Daarnaast ondersteunt deze vitamine het herstellend vermogen van de huid en het energieniveau. Het speelt een belangrijke rol in het functioneren van zenuwen en helpt het bij het behoud van normale slijmvliezen. Deze vitamine kun je vinden in noten, sojabonen en eieren.


Vitamine B1

Vitamine B1 wordt ook wel thiamine genoemd. Deze vitamine heeft een gunstige werking op het hart, is goed voor het zenuwstelsel, de gemoedstoestand, het geheugen en het concentratievermogen/de leerprestatie en bevordert de energiestofwisseling. Je kunt deze vitamine vinden in varkensvlees, zilvervliesrijst en in volkoren brood. 


Vitamine B5

Vitamine B5 wordt ook wel pantotheen genoemd. Deze vitamine helpt bij vermoeidheid en draagt bij aan fitheid en een normale weerstand tegen stress (ondersteunt in stress-situaties). Pantotheenzuur draagt bij tot een normale synthese en een normaal metabolisme van steroïdhormonen, vitamine D en sommige neurotransmitterszuur. Je kunt deze vitamine uit rundvlees, aardappelen en melk halen.


Vitamine B6

Vitamine B6 draagt bij tot de regulering van de hormonale activiteit, de gemoedstoestand, aan leerprestaties en het concentratievermogen. Daarnaast is het van belang voor de productie van afweercellen, de eiwitstofwisseling en helpt het bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Vitamine B6 ondersteunt productie van cysteine en heeft een rol in productie en afbraak van homocysteïne. Interessant voor sporters: het levert een bijdrage aan de energievoorziening in de spieren tijdens training/sport(-prestatie). Je kunt deze vitamine terugvinden in bananen, noten en in bruin brood. 


Vitamine B11

Vitamine B11 wordt ook wel foliumzuur of folaat genoemd. Deze vitamine is extra belangrijk voor vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden. Folaat draagt bij tot de groei van het foetus/ongeboren vrucht/kind tijdens de zwangerschap en draagt bij tot de vorming van de placenta. Foliumzuur speelt ook een belangrijke rol in de aminozuursynthese. Daarnaast ondersteunt folaat de aanmaak van rode/witte bloedlichaampjes en draagt bij aan het proces van celvernieuwing. Vitamine B11 heeft een rol in productie en afbraak van homocysteïne, helpt het immuumsysteem en helpt je minder stress-gevoelig of moe te voelen. Deze vitamine kun je halen uit spinazie, spruiten, broccoli en ei. 


Vitamine B12

Vitamine B12 bevordert de energiestofwisseling en helpt bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Deze vitamine komt alleen voor in dierlijke producten en speelt een rol in (het proces van) weefselgroei en - ontwikkeling . Zoals we eerder aan hebben gegeven, kunnen vegetariërs en veganisten deze vitamine het best bijslikken. Deze vitamine zorgt mede voor de normale werking van het immuunsysteem, draagt bij aan de geestelijke veerkracht en leerprestaties en is ook belangrijk voor de gemoedstoestand. Tot slot draagt Vitamine B12 bij aan extra energie bij vermoeidheid/moeheid en speelt een belangrijke rol in de opbouw van zenuwcellen.


Ben je er niet zeker van dat je voldoende vitamine B binnenkrijgt? Je kunt ervoor kiezen om een vitamine B complex bij te nemen in de vorm van een supplement. In vitamine B complex zitten alle soorten vitamine B verwerkt.