Het omgaan met eczeem kan een voortdurende strijd zijn. Een van de belangrijkste aspecten van de behandeling is het vinden van de juiste verzorgingsproducten om op je huid aan te brengen wanneer je geen hormooncrèmes gebruikt. Deze keuze kan overweldigend zijn. Er is een overvloed aan zalven, crèmes en lotions op de markt. Maar onthoud, er is geen one-size-fits-all oplossing als het gaat om de behandeling van eczeem. Het belangrijkste is om iets te vinden wat voor jou werkt en wat je comfortabel vindt om regelmatig te gebruiken. In dit artikel geven we meer informatie over de verschillende soorten behandelingen.

‘Er is geen one-size-fits-all oplossing als het gaat om de behandeling van eczeem’
Menno Siegersma
Apotheker

 

 

Zalven en eczeem

Bij eczeem is het erg belangrijk om de huid goed te beschermen tegen uitdroging. Gebruik geen crèmes wanneer je eczeem hebt. Deze drogen de huid verder uit. Daarom adviseren wij om altijd een zo vet mogelijke zalf te gebruiken om de huid te verzorgen. Deze vette zalven creëren een beschermende barrière op de huid, waardoor vocht wordt ingesloten en irritatie wordt verminderd. Echter, niet iedereen houdt van de vettige textuur die zalven achterlaten. Als je vindt dat vette zalven onprettig aanvoelen op je huid, maak je dan geen zorgen. Het is volkomen acceptabel om minder vette alternatieven te gebruiken, zolang je maar consequent bent in het aanbrengen ervan.

Het vet houden van de huid is een van de belangrijkste dingen om te onthouden bij eczeem. Zorg ervoor dat de huid te allen tijde goed gehydrateerd blijft. Er zijn talloze mogelijkheden wat betreft het smeren met zalven. De Huidapotheek kan helpen met het kiezen en kan eventueel ook wat testers opsturen om uit te proberen. 

Consistentie is belangrijk

Continuïteit is cruciaal als het gaat om het rustig houden van eczeem. Het is beter om regelmatig een product aan te brengen dat misschien iets minder krachtig is, dan af en toe een hele vette zalf te gebruiken omdat je de textuur niet prettig vindt. Daarom is het van essentieel belang om iets te kiezen wat je bereid bent dagelijks te gebruiken.

Welke producten gebruiken voor eczeem?

Als je je afvraagt welke producten specifiek geschikt zijn voor eczeem, zijn er enkele merken en lijnen die vaak worden aanbevolen door dermatologen. De Eucerin AtopiControl-lijn staat bekend om zijn effectiviteit bij het kalmeren van de geïrriteerde huid, met name de Eucerin AtopiControl Balsem. Deze balsem is speciaal ontworpen voor de verzorging van atopische huid en biedt langdurige hydratatie en verlichting van jeuk. Ook de La Roche-Posay Lipikar AP-producten zijn populair vanwege hun milde, hydraterende formules die geschikt zijn voor de gevoelige huid. Dexeryl crème van het merk Pierre Fabre is ook zeer geschikt vanwege zijn verzachtende eigenschappen.

Huidtype

Bij het kiezen van producten is het ook belangrijk om rekening te houden met je huidtype en huidskleur. Voor mensen met een lichte huid wordt vaak aanbevolen om producten te gebruiken met een lagere concentratie ureum, meestal rond de 5%. Ureum is een vochtinbrengend ingrediënt dat de huid hydrateert en schilfering vermindert. Producten zoals Eucerin Urea Repair en bepaalde La Roche-Posay Lipikar-producten zijn hiervoor geschikt. Heb je een donkere huid, dan is 10% ureum beter. Het is belangrijk om te onthouden dat wat voor de een werkt, mogelijk niet hetzelfde resultaat oplevert voor een ander.

Het belangrijkste advies bij het omgaan met eczeem is om geduldig te zijn en verschillende opties uit te proberen totdat je iets vindt wat voor jou werkt. Het belangrijkste is om iets te gebruiken waar je je comfortabel bij voelt en wat helpt om je huid te kalmeren en te hydrateren.

Wel of niet krabben?

Er wordt vaak het advies gegeven om niet te krabben wanneer je eczeem hebt. Toch is krabben een natuurlijke reactie op jeuk van het lichaam. Je mag ook zeker wel krabben wanneer je jeuk hebt. Zorg er alleen voor dat je niet te hard gaat krabben, wat de huid kan beschadigen.