Crèmes en zalven zijn twee veelvoorkomende soorten producten die worden gebruikt voor de verzorging van de huid. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee en wanneer moet je ze gebruiken? Laten we eens kijken naar de kenmerken van crème en zalf om dit te begrijpen. 

Het verschil

Het belangrijkste verschil tussen crème en zalf ligt in hun basis. Crèmes zijn op waterbasis, terwijl zalven op oliebasis zijn. Dit verschil in basis bepaalt grotendeels hun textuur en eigenschappen.

Crèmes hebben een lichtere textuur en worden snel opgenomen door de huid. Ze bevatten water als belangrijkste ingrediënt, samen met andere hydraterende bestanddelen. Hierdoor smeren crèmes gemakkelijk uit en laten ze geen vettig residu achter op de huid. Crèmes zijn ideaal voor mensen met een normale of vette huid, omdat ze niet te zwaar zijn en de poriën niet verstoppen.

Aan de andere kant zijn zalven op oliebasis en daardoor veel vetter van textuur. Ze bevatten doorgaans een hoger percentage aan oliën, zoals vaseline of lanoline, die een beschermende laag op de huid vormen. Deze vettige eigenschap maakt zalven uitermate geschikt voor mensen met een droge huid, omdat ze helpen om vocht vast te houden en de huid te beschermen tegen uitdroging. Zalven zijn ook handig voor de behandeling van schaafwonden, kloven, en andere huidaandoeningen die extra hydratatie en bescherming vereisen. Bij een droge huid raden we de Aquaphor lijn van Eucerin aan.

Al onze dagcrèmes vind je hieronder:

Smeerbaarheid

Een belangrijk punt om op te merken is dat crèmes gemakkelijker uitsmeren dan zalven, maar dat ze minder geschikt zijn voor mensen met een zeer droge huid. Omdat crèmes voornamelijk op waterbasis zijn, bieden ze niet dezelfde mate van hydratatie en bescherming als zalven. Mensen met een droge huid kunnen daarom beter kiezen voor een zalf om hun huid optimaal te verzorgen en te beschermen.

Welke kies je, zalf of crème?

Het kiezen tussen crème en zalf hangt dus af van je huidtype en de specifieke behoeften van je huid. Als je een normale tot vette huid hebt en op zoek bent naar een lichtgewicht product dat gemakkelijk aan te brengen is, dan is een crème een goede keuze. Maar als je last hebt van een droge huid en op zoek bent naar een rijkere, meer voedende behandeling, dan is een zalf waarschijnlijk een betere optie.

Het is altijd een goed idee om advies in te winnen bij een dermatoloog of huidspecialist als je twijfelt over welk product het meest geschikt is voor jouw huidtype en behoeften. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste crème of zalf en je adviseren over hoe je deze het beste kunt gebruiken voor optimale resultaten. Een voorbeeld is de Huidapotheek, waar je altijd terecht kunt met je vragen.