Filteren
Mond en lippen

Eczeem op de lippen kan veroorzaakt worden door een allergische reactie, maar het kan ook genetisch bepaald zijn. De lippen worden hierdoor jeukend en kunnen gaan ontsteken. 

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Eczeem op de mond en lippen

Eczeem is een huidaandoening die jeukende ontstekingen van de huid veroorzaakt. Hierdoor ontstaan er rode plekken die ook kunnen gaan schilferen. Deze aandoening beschadigt de huidbarrière functie, waardoor je huid gevoeliger wordt en vatbaarder voor infecties en uitdroging.

Eczeem kan op elk deel van het lichaam voorkomen, dus ook op je lippen. Eczeem op de lippen wordt ook wel lipdermatitis genoemd. Eczeem veroorzaakt meestal droge huidvlekken en schilfers en bij eczeem op de lippen kunnen de lippen jeuken, droog, schilferig, rood of gaan vervellen.

Verschillende soorten lipeczeem

Er zijn twee grote groepen van lipeczeem op basis van de oorzaak:

  • Endogeen: Dit betekent dat het eczeem te wijten is aan genen. Een voorbeeld van dit type eczeem is atopische dermatitis, dat vaker voorkomt bij mensen met een familiegeschiedenis van deze aandoening. Heeft iemand anders in de familie dus last van dit type eczeem? Dan is er een grotere kans dat jij dit ook zult krijgen. 
  • Exogeen: Dit type eczeem wordt veroorzaakt door iets buiten het lichaam. Dit kan een allergische reactie zijn.

Oorzaken eczeem op de mond en lippen

De belangrijkste oorzaken van eczeem op de lippen zijn atopische dermatitis en irriterende of allergische contact reacties. De triggers zijn niet voor iedereen dezelfde. Eczeem op de lippen kan door verschillende dingen worden uitgelokt, waaronder externe omstandigheden zoals het weer, likken aan de lippen, allergenen en voedingstekorten. 

Wat te doen aan eczeem op de lippen?

Eczeem van de lippen wordt behandeld door de oorzaak van het probleem op te sporen en weg te nemen of te behandelen. 

Voor irriterende of allergische types van eczeem op de lippen is het belangrijk om direct te stoppen met het gebruiken van de producten die de eczeem laten opwaaien. Voor andere vormen van eczeem, kun je een lippenbalsem of een verzachtend middel gebruiken om de lippen te kalmeren en het jeukende gevoel te verminderen.