Filteren
Nek

Eczeem is een huidaandoening waarbij de huid droog is en er rode vlekken ontstaan die erg kunnen branden of jeuken. Eczeem kan op veel plekken op het lichaam voorkomen, zo ook in de nek. 

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Nekeczeem

Iemand die een jeukende uitslag in zijn hals opmerkt, kan eczeem hebben. Eczeem verwijst naar een groep huidaandoeningen die vaak in het gezicht en de hals kunnen voorkomen. Eczeem kan mensen van alle leeftijden treffen, en de symptomen kunnen variëren van zeer mild tot ernstig. Mensen met eczeem ervaren vaak rode vlekken op hun lichaam die erg jeuken. Wanneer je krabt aan de vlekken, kunnen er wondjes ontstaan. Deze vlekken kunnen ook erg branden. Er zijn verschillende oorzaken van nekeczeem. 

Oorzaken nekeczeem

Nekeczeem komt meestal overeen met atopische dermatitis van de hals, maar andere oorzaken zijn mogelijk:

  • Contacteczeem: in geval van contactallergie voor nikkel (een metaal dat veel voorkomt in het milieu, metalen voorwerpen, voedsel), leidt het dragen van een mooie halsketting al snel tot het verschijnen van rode vlekken in de hals. Ook bij een contactallergie voor een bestanddeel van nagellak kan het aanraken van de hals al een eczeem aanval veroorzaken.
  • Irritatie is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij ernstige eczeem in de hals: wollen sjaals, etiketten, te strakke kragen, transpiratie, shampoo die langs de hals loopt bij het afspoelen, etcetera. Al deze factoren kunnen het ontstaan van rode plekken in de hals bevorderen. Kies katoenen of fleece sjaals, knip etiketten af en kantel je hoofd naar achteren als je je haar wast zodat het niet in de nek komt.
  • Veel mensen melden een verband tussen hun eczeem in de nek en stress. Hoewel het waar is dat stress eczeem kan verergeren, is het vaak een van de vele oorzaken. De hals is een zeer gemakkelijk gebied om te krabben. In gevallen van eczeem in de hals of in de nek, is het soms moeilijk om de drang om te krabben te weerstaan, maar krabben zal de letsels alleen maar verergeren.