Filteren
Oren

Eczeem op de oren kan voor veel complicaties zorgen. Het kan zich voordoen op zowel de buitenkant als de binnenkant van het oor. Deze producten kunnen verzachting bieden. 

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Eczeem op de oren

Oor eczeem (atopische dermatitis) is een aandoening waardoor je huid droog, rood, jeukerig en hobbelig wordt. Het kan zich voordoen aan de buitenkant van je oor of in je gehoorgang. Eczeem beschadigt het beschermlaagje van de huid. Daardoor wordt je huid gevoeliger en vatbaarder voor infecties en uitdroging. Eczeem kan erg vervelend zijn en op elke plek van het lichaam voorkomen. Dit artikel gaat specifiek over eczeem op de oren. 

Waar komt oor eczeem voor?

Oor eczeem tast je oren aan, zoals de buitenoren, oorlellen, binnenoren en gehoorgangen. Ook de achterkant van de oren en de huid tussen je oren en je gezicht kan aangetast worden. Je huid kan jeuken, van kleur veranderen, bultjes krijgen, uitdrogen of dikker worden. In ernstige gevallen van oor eczeem kan je huid barsten of een dikke, gele of witte vloeistof lekken. Je kunt ook last hebben van een rinkelend geluid (tinnitus) of gehoorverlies als je een ernstig geval van eczeem in je gehoorgang hebt.

Hoe ontstaat eczeem in de oren?

Eczeem kan zich overal op je huid ontwikkelen, ook in je oren. Verschillende soorten eczeem kunnen zich ontwikkelen in je oren, waaronder:

  1. Allergisch eczeem (contact dermatitis): Als je allergisch eczeem hebt, reageert je immuunsysteem overdreven op kleine irriterende stoffen of allergenen. Deze overreactie kan je huid doen ontsteken. Veel voorkomende irriterende en allergene stoffen zijn oorbellen, haar- en huidverzorgingsproducten, voedsel, pollen, mobiele telefoons of koptelefoons.
  2. Asteatotisch eczeem: Asteatotisch eczeem komt vaak voor bij mensen van 65 jaar en ouder. Veranderingen in het weer of de temperatuur veroorzaken asteatotisch eczeem en het heeft de neiging om op te flakkeren tijdens het winterseizoen. Een lage luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat je huid droog wordt en jeukt. Harde zepen, wol en haar- en huidverzorgingsproducten kunnen het ook veroorzaken.
  3. Seborroïsche dermatitis: Seborroïsche dermatitis treft meestal de vette delen van je lichaam, waaronder je oren, hoofdhuid, neus en borst. Niemand weet precies wat de oorzaak is van seborroïsch eczeem, maar een teveel aan een soort gist aan de oppervlakte van je huid kan de oorzaak zijn.

Wat te doen aan eczeem?

Het belangrijkste wat je kunt doen tegen eczeem is triggers vermijden. Daarnaast kun je een eczeem oren crème of een eczeem oren zalf smeren wat de jeuk kan verzachten. Zo heeft La Roche Posay een stick ontwikkeld die je kunt gebruiken wanneer de jeuk niet meer draagzaam is.