Filteren
Gezicht

Wratten kunnen voorkomen op je handen, voeten en ook in het gezicht. Er zijn verschillende soorten wratten. Je kunt met deze producten zelf wratten verwijderen. 

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Wratten

Alle wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Slechts een handvol van de meer dan 100 soorten van dit virus veroorzaken daadwerkelijk wratten. Toch is het moeilijk om het virus te vermijden, omdat het op alle soorten oppervlakken kan leven, zoals handdoeken, vloeren, deurklinken en bureaus. Het kan ook tot een jaar in je huid blijven voordat er een wrat verschijnt. Om deze redenen is het praktisch onmogelijk om vast te stellen hoe je eraan bent blootgesteld of waar je wrat vandaan komt.

Wratten worden verspreid door aanraken, dus het is verstandig om nooit een wrat aan te raken die je bij iemand anders ziet. Je kunt wratten ook van het ene deel van je eigen lichaam naar het andere verspreiden. Wratten kunnen overal op het lichaam voorkomen. Omdat ze worden overgedragen door toevallig contact, is de kans het grootst dat ze voorkomen op je handen, vingers en voeten. Daarnaast is het ook goed mogelijk om wratten in je gezicht te krijgen.

Wratten in het gezicht

Wratten zijn kleine bultjes die hard en ruw aanvoelen. Ze variëren in kleur en kunnen er grijzig, bruin, zwart of roze uitzien. Wratten doen meestal geen pijn. De huid in je gezicht met wondjes veroorzaakt door scheren, schaafwonden of acne zweren kan kwetsbaarder zijn voor het virus dat wratten veroorzaakt. Er zijn twee soorten wratten die vaak in het gezicht voorkomen, namelijk platte wratten en filiforme wratten. 

Platte wratten komen vaak voor op het voorhoofd en de wangen. Deze zeer kleine wratjes zijn ongeveer zo groot als een zaadje. Ze kunnen in grote clusters voorkomen, waardoor het lijkt op vele kleine puntjes. Ze variëren in kleur van vleeskleurig tot roze of geel/bruin.

Filiforme wratten zien er anders uit dan alle andere soorten wratten. Ze steken uit de huid met een stekelig, borstelig uiterlijk. Ze kunnen vleeskleurig, roze of donkerder zijn dan de omringende huid. Filiforme wratten komen vaak voor rond de mond, neus of ogen. Als ze in een oogplooi of een andere huidplooi voorkomen, kunnen ze jeuk of ongemak veroorzaken. Je kunt deze dan laten verwijderen door een dokter.

Wat te doen tegen wratten in het gezicht?

Je kunt wratten in het gezicht zelf verwijderen met bepaalde producten. Wanneer een wrat in de buurt van je ogen zit, is het echter belangrijk een wrat niet zelf te behandelen. Bezoek dan altijd een arts en vraag advies.