Filteren
Voet

Wratten onder de voetzolen worden plantaire wratten genoemd. Dit kan erg pijnlijk zijn, vooral tijdens het wandelen of hardlopen. Deze producten van Yourskin kunnen je helpen bij het verwijderen van wratten onder de voetzolen. 

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Wratten op de voet

Wratten zijn geribbelde bulten die zich ontwikkelen op de plantaire oppervlakken - dat wil zeggen, de voetzolen (of onderkant) van de voeten. Door normaal staan en lopen worden ze in de huid gedrukt, en de druk veroorzaakt pijn in het aangetaste gebied. Eelt, gevormd door de poging van het lichaam om verspreiding van wratten te voorkomen, kan ook pijn veroorzaken bij het lopen. Plantaire wratten zijn onschadelijk en kunnen ook zonder behandeling verdwijnen, maar in veel gevallen zijn ze te pijnlijk om te negeren. Plantaire wratten die samengroeien in een cluster staan bekend als mozaïek wratten. 

De symptomen van plantaire wratten zijn onder andere kleine, hobbelige groeisels op de voetzolen, soms met kleine zwarte puntjes op het oppervlak en pijn aan de voetzolen bij staan of lopen.

Wat kun je eraan doen?

De meeste wratten onder de voetzolen zijn onschadelijk en gaan weg zonder behandeling, hoewel het wel een jaar of twee kan duren. Als je wratten pijnlijk zijn of zich uitbreiden, kun je proberen de wratten zelf te verwijderen met vrij verkrijgbare geneesmiddelen of huismiddeltjes. Ze kunnen wel weer terugkomen. Je kunt wratten ook laten verwijderen bij de dokter, bijvoorbeeld door bevriezing. 

Als zelf weghalen of bevriezen niet werkt, zijn er ook andere mogelijkheden wat de dokter kan proberen.

  1. Immuuntherapie. Bij deze methode worden medicijnen of oplossingen gebruikt om je immuunsysteem te stimuleren virale wratten te bestrijden. Je arts kan je wratten injecteren met een vreemde stof (antigeen) of een oplossing of crème op de wratten aanbrengen.
  2. Kleine operatie. Je arts snijdt de wrat weg of vernietigt hem met behulp van een elektrische naald. Deze ingreep kan pijnlijk zijn, dus je arts zal je huid eerst verdoven. Omdat een operatie littekenvorming kan veroorzaken, wordt deze methode meestal niet gebruikt om plantaire wratten te behandelen, tenzij andere behandelingen hebben gefaald.
  3. Laserbehandeling. Met een laserbehandeling worden kleine bloedvaatjes dichtgebrand. Het geïnfecteerde weefsel sterft uiteindelijk af, en de wrat valt af. Deze methode vereist herhaalde behandelingen om de drie tot vier weken. Deze behandeling kan wel als pijnlijk worden ervaren.