Vitamine A, ook wel retinol genoemd, is goed voor meerdere processen in het lichaam. De vitamine werd in 1913 ontdekt door wetenschappers en wordt sindsdien altijd belangrijk gevonden. Vitamine A draagt namelijk bij aan het normale functioneren van het immuunsysteem en het zorgt mede voor een goede weerstand. Daarnaast is vitamine A ook belangrijk voor de gezondheid van je huid en haar. Vitamine A zit onder andere in dierlijke producten zoals vlees, zuivel en eieren. Met name in de leverproducten zit veel vitamine A, denk aan runderlever. Dit komt, omdat net als bij mensen, runderen vitamine A vervoeren en opslaan via de lever. In deze blog vertellen we waarom vitamine A belangrijk is voor het lichaam, met name voor de huid. 

Vitamine A en de huid 

Vitamine A wordt dus ook wel retinol genoemd. Dit is een van de bekendste en belangrijkste stoffen in huidverzorgingsproducten. Retinol werkt namelijk erg goed als een anti-age middel. Fijne lijntjes en pigmentvlekken verminderen wanneer je producten gebruikt met retinol. Daarnaast helpt retinol ook bij het tegengaan van puistjes. Producten met retinol kunnen het best ‘s avonds gebruikt worden, bijvoorbeeld in een nachtcrème. Dit is omdat vitamine A niet meer goed zijn werk doet wanneer het in aanraking komt met zonlicht.

Vitamine A speelt ook een rol in het celspecialisatieproces. Wanneer je vitamine A in grote concentraties gebruikt, helpt dit tegen vervelling. Het effect van vitamine A is snel te zien, al binnen enkele weken. Het kan helpen bij mensen die littekens hebben van puistjes en bij mensen die rimpels willen tegengaan. Daarnaast zorgt retinol ervoor dat de huid gestimuleerd wordt om meer collageen aan te maken. Vanaf je 25e levensjaar neemt de hoeveelheid collageen in de huid af. Wanneer dit gebeurt, wordt de huid minder elastisch en ontstaan er meer rimpels. Collageen zorgt voor elasticiteit. Retinol zorgt er dus voor dat er minder rimpels zullen ontstaan.

Wanneer je retinol wilt gebruiken voor het gezicht, is het het beste om dit te doen via een serum. De huid moet vaak wel wennen aan het gebruik van retinol. De huid kan er rood van worden of trekkerig aanvoelen. Het is daarom belangrijk om het gebruik van retinol langzaam op te bouwen. Gebruik het serum bijvoorbeeld eerst 1 keer per week en bouw dit langzaam op naar meerdere keren per week. Een voorbeeld van een product met retinol erin die wij aanraden, is de Neutrogena Retinol Boost nachtcrème. Deze nachtcrème kun je op je gezicht smeren voordat je gaat slapen, zodat de retinol goed zijn werk kan doen.

Wil je toch liever een serum gebruiken? Dan kun je kiezen voor de La Roche-Posay Redemic Retinol B3 serum. La Roche Posay is al jaren geliefd bij dermatologen en het merk ontwikkelt producten voor elk soort huidtype. De producten zijn hypoallergeen en dus zelfs geschikt voor de meest gevoelige huidtypes.

  1. image
    Neutrogena Retinol boost night creme 50 milliliter 50 Milliliter Neutrogena Retinol Boost Nachtcrème
    3299
    50 Milliliter
  2. image