Vitamine A is een vitamine die ook wel retinol genoemd wordt. Vitamine A is in 1913 ontdekt door wetenschappers en vanaf dat moment wordt het altijd als een belangrijke vitamine gezien. Dit is logisch, want vitamine A doet erg veel voor het lichaam. Zo ondersteunt vitamine A het herstellend vermogen van de huid, het is belangrijk voor de gezondheid van je haar en het is goed voor het gezichtsvermogen. Ook heeft vitamine A een positieve invloed op het immuunsysteem. In deze blog vertellen we je hoe je voldoende vitamine A kunt binnenkrijgen en waar vitamine A allemaal in zit.

Welke producten bevatten vitamine A?

Vitamine A zit vooral in dierlijke producten, alhoewel je het ook uit groente en fruit kan halen. Vitamine A zit bijvoorbeeld in vlees, met name in de leverproducten. Denk bijvoorbeeld aan een runderlever. De maximale hoeveelheid vitamine A is 3000 microgram per dag. Vitamine A zit verder ook in zuivelproducten, vis en eieren. Bij eieren zit het vooral in de eidooiers. Ook in margarine, halvarine en in bak- en braadproducten is vitamine A toegevoegd. Groenten bevatten dus ook vitamine A. Vandaar de uitspraak over wortels die ervoor zorgen dat je betere ogen krijgt! 

Een tekort aan vitamine A

Je krijgt niet snel een tekort aan vitamine A. Wanneer je wel een tekort hebt aan vitamine A, zul je over een langere periode te weinig voedingsmiddelen hebben genuttigd die vitamine A bevatten. Je kan een tekort herkennen aan een verminderde weerstand, een droge of schilferige huid en problemen met het gezichtsvermogen. In extreme gevallen kan een vitamine A tekort ervoor zorgen dat je nachtblind of zelfs helemaal blind wordt. Dit komt in de Westerse wereld niet veel voor. In ontwikkelingslanden waar weinig voedingsstoffen zijn komt dit echter wel voor.

Een overschot aan vitamine A

Het is ook mogelijk om juist teveel vitamine A binnen te krijgen. Een teveel aan vitamine A is alleen mogelijk door het eten van teveel dierlijke producten. Van groenten zul je nooit een overschot aan vitamine A krijgen, omdat dit een ander soort vitamine A is. Een overschot aan vitamine A komt overigens ook niet vaak voor, dit is alleen wanneer je vaak leverproducten eet. Pas hier vooral mee op bij kleine kinderen. 

  1. image
    Lamberts Vitamine A 15mg natuurlijke (beta caroteen) 90 capsules 90 Capsules Lamberts Natural betacaroteen natuurlijk 15 mg
    3760
    90 Capsules