Hyperpigmentatie, ook wel postinflammatoire hyperpigmentatie, is een verandering in de kleur van de huid. Het is het gevolg van een verhoogde concentratie van melanine in de huid, wat leidt tot donkere vlekken, strepen of plaques. Hyperpigmentatie kan optreden op het gezicht, armen, benen, borst en rug. We vertellen je er meer over in deze blog.

De oorzaken van hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie is een veelvoorkomend probleem waarbij bepaalde gebieden van de huid donkerder worden dan het omliggende gebied. De oorzaak van deze aandoening is vaak onduidelijk, maar er zijn een aantal factoren die een rol spelen. De meest voorkomende oorzaak is overmatige blootstelling aan de zon. De UV-stralen van de zon veroorzaken schade aan de huidcellen, waardoor de huid donkerder wordt. In sommige gevallen kan het ook worden veroorzaakt door bepaalde medicijnen, zoals anticonceptiepillen. Bepaalde hormonale veranderingen, zoals die bij zwangerschap of menopauze, kunnen ook leiden tot hyperpigmentatie. Verder kan hyperpigmentatie ook optreden als gevolg van een verwonding of een infectie.

Hyperpigmentatie kan ook worden veroorzaakt door huidverzorgingsproducten die schadelijke stoffen bevatten. Het is daarom belangrijk om alleen veilige en milde producten te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon, door gebruik te maken van een goede zonnebrandcrème. Probeer bijvoorbeeld de Eucerin sun fluid pigment control. Deze zonnebrand met SPF50+ helpt om hyperpigmentatie te voorkomen en het vermindert effectief donkere vlekken en voorkomt dat ze terugkomen.

De behandeling van hyperpigmentatie

Gelukkig kan hyperpigmentatie worden behandeld met verschillende behandelingsmethoden, zoals crèmes, peeling, lasers, chemische peelings en microdermabrasie. Al deze behandelingen zijn effectief bij het verminderen van hyperpigmentatie. 

  • Een van de meest populaire behandelingen voor hyperpigmentatie is het gebruik van bleekmiddelen. Bleekmiddelen kunnen de verkleuringen in de huid verminderen en de pigmentatie verminderen. Bleekmiddelen moeten echter met zorg worden gebruikt. Ze kunnen de huid irriteren en verbranden als ze niet correct worden gebruikt. Pas hier dus zeker mee op. 
  • Een andere behandeling voor hyperpigmentatie is lasertherapie. Met lasertherapie kunnen verkleuringen in de huid worden verwijderd door de melanine af te breken. Lasertherapie is een veilige en effectieve behandeling voor hyperpigmentatie, maar het kan zeer pijnlijk zijn. Ook is deze behandeling erg kostbaar. 
  • Er zijn ook verschillende crèmes en serums die worden gebruikt om hyperpigmentatie te behandelen. Deze crèmes en lotions bevatten ingrediënten zoals hydrochinon, kojiczuur en retinol die de productie van melanine in de huid kunnen verminderen. De La Roche-Posay pigmentclar UV SPF30 is ontwikkeld om donkere vlekken te corrigeren en om hun verschijning te voorkomen. Het biedt bescherming tegen vervuiling, lang UVA en oxidatie. Het Eucerin anti-pigment serum bevat Thiamidol dat pigmentvlekken vermindert en de terugkeer ervan voorkomt. Het zorgt voor een gladde, soepele en stralende huid.
  • Sommige mensen gebruiken ook natuurlijke behandelingen zoals aloë vera, kurkuma, citroensap en olijfolie om hyperpigmentatie te behandelen. Deze natuurlijke behandelingen kunnen helpen om de huid te hydrateren en de verkleuringen te verminderen.

Hyperpigmentatie kan een vervelend huidprobleem zijn. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen die kunnen helpen om de verkleuringen in de huid te verminderen. Kijk zelf wat voor jou het fijnst voelt en wat het beste bij jou past of overleg met een dermatoloog wat voor jou de beste behandeling is.