Filteren
Handen

Blaren op de hand kunnen ontstaan door wrijving, brandwonden of chemicaliën. Dit kan erg pijnlijk zijn en je wilt er zo snel mogelijk vanaf zijn. Zie welke producten je kunnen helpen om veilig en snel van je blaren af te komen. 

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Blaren op de handen

Blaren kunnen overal op het lichaam ontstaan, ook op de handen. Blaren op handen kunnen pijnlijk en ongemakkelijk zijn en kunnen mensen belemmeren bij het uitvoeren van hun normale werkzaamheden. Een blaar is een verheven huid zakje gevuld met vloeistof. Afhankelijk van de oorzaak kan het vocht serum, pus, bloed of plasma zijn. Blaren vormen zich op de bovenste huidlaag om diepere weefsels te beschermen en verdere schade te voorkomen.

Wat veroorzaakt een blaar?

Herhaalde wrijving op de huid kan blaren op de handpalm veroorzaken. Wrijvingsblaren ontstaan door herhaaldelijke handelingen of door verhoogde druk op het huidoppervlak tegen een voorwerp. Dit veroorzaakt scheiding van de buitenste laag, wat leidt tot een met vloeistof gevulde blaar. De hoeveelheid kracht die op de huid wordt uitgeoefend, bepaalt of er een blaar zal ontstaan. Gebieden met een dunne huid zijn het meest vatbaar voor blaren.

Gebieden van de hand en de voet die het meest vatbaar zijn voor blaren zijn de handpalm, vingers en vingertoppen (voor wie voor het eerst een muziekinstrument bespeelt), voetzolen, zijkanten van de voeten en tenen, bijvoorbeeld bij het dragen van slecht passende schoenen.

Brandwonden kunnen ook blaren op de handen veroorzaken. Blaren ontwikkelen zich in verschillende snelheden, afhankelijk van de ernst van de brandwond. Contact met bepaalde chemicaliën kan ook blaarvorming veroorzaken. Wees altijd zeer voorzichtig bij het hanteren van chemicaliën, lees alle verpakkingen zorgvuldig en volg de instructies op.

Hoe prik je een blaar goed uit?

Om een blaar op de handpalm te behandelen, kun je deze voorzichtig uitprikken. 

  1. Was je handen en de blaar met zeep en warm water.
  2. Smeer de blaar in met jodium.
  3. Maak een scherpe naald schoon met alcohol of met uitgekookt water. 
  4. Prik met de naald op verschillende plaatsen in de blaar, dicht bij de rand. Ga niet te diep en laat het vocht rustig uit de blaar druppelen. 
  5. Breng een zalf zoals vaseline aan op de blaar en bedek hem met een niet klevend gaasverband.